Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Διπλώματα οδήγησης τέλος!(;)

Συνέντευξη του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Οι απλήρωτοι εξεταστές απέχουν από την εργασία τους εδώ και έναν περίπου μήνα


Εδώ και τρεις εβδομάδες (στην επαρχία το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο) έχουν σταματήσει οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και δεν εκδίδονται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών διπλώματα οδήγησης. Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον όσοι θέλουν άμεσα να αποκτήσουν δίπλωμα είτε γιατί το χρειάζονται στη δουλειά τους είτε γιατί το απαιτεί κάποια εργασία που πιθανόν τους ενδιαφέρει δεν μπορούν να εξεταστούν.
Δεύτερον το κράτος χάνει έσοδα (π.χ. 70 ευρώ από κάθε δίπλωμα αυτοκινήτου).
Τρίτον υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των σχολών εκπαίδευσης λόγω στάσεως μαθημάτων και  έλλειψης "μαθητών.
O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Άρης Ζωγράφος, εξηγεί πώς έχει η κατάσταση:  
"Ο λόγος που δεν γίνονται εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης τον τελευταίο καιρό είναι διότι οι εξεταστές, οι οποίοι το πρωί εργάζονται στο υπουργείο συγκοινωνιών και πληρώνονταν υπερωρίες ώστε μετά το τέλος της εργασίας τους να διεξαγάγουν τις εξετάσεις, δεν έχουν εδώ και δύο μήνες πληρωθεί τις υπερωρίες τους. Προσέξτε οι εξεταστές δεν απεργούν, απέχουν από την έξτρα εργασία τους ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Θεωρώ αδιανόητο να έχει κάποιος εργαστεί και να μην αμείβετε γι’ αυτή του την εργασία, πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα"
Με αυτή την αφορμή ο κύριος Ζωγράφος επισημαίνει και άλλες σοβαρές παραμέτρους του θέματος που αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια:  
"Ζητάμε από το Υπουργείο να ενσκήψει πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών το οποίο είναι παρωχημένο. Να μελετήσει τις προτάσεις μας και από κοινού να προβούμε σε ενέργειες για την αλλαγή του διάτρητου και ξεπερασμένου πλέον συστήματος εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών. Η συμμετοχή ενός χρήστη στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας απαιτεί άλλες σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, να συνυπάρχουν σε όλο τον κορμό της εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα και να συνεχίζονται με την δια βίου μάθηση καθόλην την οδηγητική του πορεία!"
"Αν θεωρήσουμε ότι η εξέταση των υποψήφιων οδηγών είναι ύψιστη υπηρεσία, πιστοποίησης κάποιου χρήστη να συμμετάσχει στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας… Εεε δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπερωριακή απασχόληση..!
Ο εξεταστής όταν ορίζεται για την παραπάνω εργασία πρέπει να την κάνει αποκλειστικά και να απαλλάσσεται από όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχει στην υπηρεσία του.


Οι  εξετάσεις να είναι σαφώς προσδιορισμένες (με συγκεκριμένα ραντεβού ανά ώρα ή ανά μισή ώρα) και η διάρκεια κάθε εξέτασης να είναι η καθορισμένη, τουλάχιστον 30 λεπτά, ανεξάρτητα της απόδοσης του κάθε εξεταζόμενου.
Στο τέλος κάθε  εξέτασης ο υποψήφιος οδηγός θα γνωρίζει όχι μόνον αν πέτυχε ή απορρίφθηκε, αλλά και την απόδοσή του σε κάθε θεματική ενότητα! Έτσι οι εξετάσεις θα παίζουν το ρόλο τους ως ύψιστη υπηρεσία στο σύστημα της Οδικής Ασφάλειας.”
Σ’ αυτό το σημείο να τονιστεί πως από τα 43 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει το κράτος από την έκδοση διπλωμάτων στους εξεταστές δίνει τα 6.800.000 ευρώ.
Όσο για το σύστημα εξετάσεων ο κύριος Ζωγράφος επιμένει:

"Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δεν λύνει πλέον προβλήματα ούτε απαντά στα σύγχρονα ζητήματα της αυτοκίνησης. Πόσα χρόνια τώρα οι υποψήφιοι οδηγοί εξετάζονται στο παρκάρισμα, την οπισθογωνία ή το ξεκίνημα στον ανήφορο. Αυτά, όμως, η σύγχρονη αυτοκίνηση τα έχει ξεπεράσει με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσει. Υπάρχουν άλλα καυτά θέματα όπως η επιθετικότητα των οδηγών ή η διαδραστικότητα και το πώς θα λειτουργεί ο χρήστης σε μια απαιτητική εποχή της πληροφορίας. Χρειάζεται ριζική αναβάθμιση και των εκπαιδευτών και των εξεταστών και της αξιολόγησης. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στο Υπουργείο και περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Ωστόσο επισημαίνουμε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στους δείκτες ασφάλειας των δρόμων και πλέον πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό για να μην θρηνούμε 5 νεκρούς και 60 τραυματίες καθημερινά".

Link:


http://bit.ly/1RkwEGQ
...................................................... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου